Népszerű bejegyzések

2011. október 18., kedd

Sajtótájékoztató a pápa assisi útjáról

Sajtókonferencia a pápa assisi zarándoklatáról

Október 18-án, szerdán délelőtt a vatikáni sajtóteremben bemutatták az újságíróknak az „Elmélkedés, párbeszéd és imanap a világ békéjéért és igazságosságáért” elnevezésű október 27-i találkozó programját.

Szent Ferenc városa egy napra, október 27-én ismét a világvallások központi helyévé válik. Az „Elmélkedés, párbeszéd és imanap a világ békéjéért és igazságosságáért” imanapot XVI. Benedek pápa hívta össze 25 évvel azután, hogy II. János Pál pápa hasonló vallásközi összejövetelt tartott az umbriai városban.

Assisi lelkisége találkozók sorozatát indította el, és a párbeszéd olyan fejezetét írta meg, amelyet ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ezt bizonyítják azok a vallási vezetők, akik kilenc nap múlva a Szentatyával együtt haladnak végig Szent Ferenc városának utcáin – hangzott el az október 18-i szentszéki sajtótájékoztatón.

Ismertették a találkozó résztvevőinek névsorát. A keleti egyházak tizenhét delegációt küldenek; a konstantinápolyi küldöttséget I. Bartolomeosz ökumenikus pátriárka vezeti; a nyugati egyházakat tizenhárom küldöttség képviseli, az anglikán közösséget Rowan Williams canterburyi érsek vezeti. Az evangélikus, református és metodista egyházak is magas szinten képviseltetik magukat. A pápa meghívásához csatlakoznak az izraeli főrabbinátus küldöttségei is. A nem keresztény és nem zsidó vallásokat összesen 176-an képviselik az assisi találkozón: 48 muzulmán, továbbá hindu, szikh, buddhista, sintoista résztvevők.

A Szentatya és az assisi találkozó résztvevői a vatikáni vasútállomásról indulnak reggel 8-kor az olasz államvasutak által rendelkezésükre bocsátott szerelvényen. A vonat este fél 9-kor érkezik vissza a Vatikánba.

Október 26-án, szerdán délelőtt XVI. Benedek a szokásos általános pápai kihallgatás helyett igeliturgiát vezet a Szent Péter téren – ismertették a szentszéki sajtótájékoztatón.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése