Népszerű bejegyzések

2011. október 26., szerda

Egy ateista filozófus Assisiben

Az Assisiben megrendezésre kerülő béketalálkozó egyik különlegessége, hogy ateistákat is meghívtak a szervezők. A pápa szándéka szerint a II. János Pál által összehívott béketalálkozó 25. évfordulóján néhány nem hívő résztvevő is hozzájárul a találkozó egyetemességéhez. A vallások képviselői és a nem hívők együtt hirdetik a békét ebben a bizonytalan világban. Remo Bodei olasz filozófus, a Kaliforniai Egyetem professzora szintén részt vesz a zarándoklaton.

Az Avvenirében Lorenzo Fazzini interjút készített az olasz származású filozófussal, aki elmondta: Ravasi bíboros hívta meg a találkozóra. Szívesen fogadta a meghívást, mert számára mindig érdekes dolog a szentséggel, a vallásokkal való szembenézés. Állítja: senki sem bizonyos abban, ami a világban és a saját életében történik, a hitet is átszövik a kétségek, ezért kell állandóan közösen keresni az igazságot. Különösen fontos ez napjaink populista kultúrájával szemben, ami infantilissá teszi az embereket. Manapság úgy értelmezzük az igazságot, mintha egy torta lenne, amelyet felszeletelhetünk és mindenki kaphat belőle egy szeletet. Ily módon azonban az igazságot véleményekké degradáljuk. Bodei hangsúlyozza, mennyire becsüli XVI. Benedek Szent Ágostonról szóló írásait, amelyekben emlékeztet arra, hogy a kereszténység nem pusztán szándék vagy érzelem, hanem racionalitás is.

Úgy gondolja, hogy Martini bíboros párbeszéde a nem hívőkkel, illetve a Pogányok udvara által az egyház megmutatta, hogy kész a jelen tükrében újraértelmezni a hittételeit, anélkül, hogy ezek vita tárgyát képeznék. Nagy Szent Gergely pápára utalt, aki szerint a szent szövegek az olvasó által bontakoznak ki. Az egyháznak nem könnyű a modern világgal való kapcsolat, de ha az egyházi tanítások kilépnek zárt világukból és kapcsolatba lépnek a világi elképzelésekkel, az pozitív hatással van a nem hívőkre, akik nem akarják elfogadni az élet banalitását. Hívők és nem hívők közös feladata, hogy felfedezzék a szentség dimenzióját ebben a válságos történelmi korszakban, amikor a gazdaság és a fiatalok jövője bizonytalanná vált, amikor a nyugati emberek egyre szegényebbek. Valahol itt keresendő az is, hogy egyháznak a nyilvánosság elé kell állnia, anélkül, hogy törvényeket diktálna. Ez a fajta együttműködés mindenképpen jót tesz a társadalomnak.

Assisi kapcsán Szent Ferenc alakjáról is megkérdezték a filozófust, aki elmondta: Jézus maga is olyan emberként áll elénk az evangéliumban, akit mindentől megfosztottak, aki ott alszik, ahol éri az este, egy nagyon igényes vándor. Jézus és vele együtt Szent Ferenc élete is olyan radikalizmust rejt magában, amelyre korunkban is szükség van. A ferences lelkiség, a szegénységre való tanítás, a környezetre való odafigyelés ma is üdvözlendő értékek.

Nagyon fontosnak tartja az Assisi találkozó üzenetét. Szükség van arra, hogy felhívást tegyenek közzé a békéért, és minden embert keresésre hívjanak az emberiség megmentése érdekében. Assisi jelentős állomás az összetartás felé, az egyetemes értékek közös keresése felé, amelyek egyesítenek minket, embereket.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése