Népszerű bejegyzések

2011. október 25., kedd

Emberségünk veresége

A Sant’Egidio közösség közleményben fejezte ki tiltakozását a szabálysértési törvény hajléktalanságot büntető tervezett módosításáról. A hajléktalanok ügye nem rendészeti vagy közegészségügyi kérdés; ők férfiak és nők, akiknek nevük, arcuk, történetük van. Megismerhetők mindazok számára, akik nem ítélettel, hanem irgalommal közelednek hozzájuk – áll a közleményben.

Az Országgyűlés e napokban olyan törvényjavaslatot tárgyalt, amely elzárással vagy százötvenezer forint bírsággal fenyegeti azt, aki a „közterületen életvitelszerűen lakás tilalmát ismételten megszegi”. A közösség által kiadott közlemény szerint „a javaslat megdöbbentő és elfogadhatatlan. Olyan emberek helyzetét teheti még inkább kétségbeejtővé, akiknek – különösen télen – puszta léte is állandó veszélyben forog.”

A törvénymódosítás emberségünk veresége lenne - áll a közleményben. „Ahol hiányzik az együttérzés a legnyomorultabbak iránt, ott senki sem lehet nyugodt. Ahol viszont megbecsülik a szegényt, a koldust, a beteget, az időst, ott mindenki bízhat benne, hogy ha hasonló helyzetbe kerül, őt sem hagyják majd magára.”

A közlemény szerint van alternatíva: a hajléktalanság ellen kell küzdeni. Ez úgy lehetséges, ha a döntéshozók prioritásnak tekintik a nyomor minden formájának felszámolását, és ehhez megfelelő forrásokat rendelnek. Az ehhez szükséges szakpolitikai programokat hozzáértő segélyszervezetek kidolgozták.

A Sant’Egidio közösség elismerését fejezi ki a civil és karitatív szervezeteknek és mindazoknak, akik egy-egy csésze forró teával, hálózsákkal és baráti szóval fordulnak feléjük.

A Sant’Egidio közösség a világ mintegy hetven országában jelenlévő katolikus mozgalom. Tagjai olyan világi hívők, akik a Szentírásból és a rendszeres imádságból merítve ösztönzést szabadidejüket a szegények iránti barátság, a béke és a kiengesztelődés gesztusainak szentelik. Tagjai Magyarország és a világ nagyvárosaiban segítenek otthontalanokat is.

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése