Népszerű bejegyzések

2011. október 14., péntek

Gyászolunk

Elhunyt Magyari Erzsébet, a ferences világi rend tagja

Elhunyt Magyari Erzsébet, a ferences világi rend tagja, 2004-es Pro Ecclesia Hungariae díjazottja szeptember 23-án, életének 84. évében. Lankadatlan erővel és szeretettel segítette a ferences rendet, a kárpátaljai ferences missziót, a hozzá jogi tanácsért forduló más szerzetes közösségeket és a határon túli magyarokat.

Magyari Erzsébet 1927-ben született, Assisi Szent Klára napján. 1945-ben érettségizett. A jogi egyetemre iratkozott be, de az első év után úgy döntött, hogy inkább szerzetesnő lesz. A közélet iránt érdeklődő lány a szociális testvérekhez, Schlachta Margit rendjéhez vonzódott, de a szüleinek az volt a kívánsága, hogy előbb végezze el az egyetemet, csak utána lépjen be a rendbe.

Az 1947-es választások előtt édesapjával együtt a Szabadság Pártban politizált. Ezért mindketten az Andrássy út 60-ba kerültek. „Én soha életemben olyan nyugodt nem voltam, mint ott és akkor. Tudtam azt, hogy az Isten kezében vagyok, a többi nem számított. Úgy látszik, látták az érdekeltek, hogy nem félek, és nem volt nekik érdekes, hogy külön bántsanak” – írta visszaemlékezésében. Utána internálótáborba került, ahonnan fél év múlva szabadult. Az egyetemet azonban nem folytathatta, és a szerzetesrendeket is betiltották.

Édesanyjával a budai ferencesekhez járt templomba. Az akkori házfőnök, Anaklét atya biztatására édesanyjával együtt beléptek a ferences harmadrendbe. Az ötvenes években betanított munkásként és takarítónőként dolgozott, közben elkezdett hitoktatni. A forradalom után visszakerült az egyetemre, és el is végezte a jogot. Először a II. kerületi tanácsnál, majd az iparban helyezkedett el jogászként, közben pedig a pasaréti templom karitász csoportjában tevékenykedett.

1983-ban ment nyugdíjba, azt követően minden idejét a karitászmunkának szentelte. 1990-től vett részt az egyházi ingatlanok visszaigénylésével kapcsolatos jogászi munkában, a ferences világi rend újjászervezésében, valamint a kárpátaljai ferences misszió megszervezésében.

Búcsúztatása október 20-án 16 órakor lesz a kelenföldi Szent Gellért-templomban, a pasaréti templomban október 25-én 18 órakor mutatnak be értet szentmisét.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése