Népszerű bejegyzések

2011. október 16., vasárnap

Keresztény giccs

Blogfigyelő: Pápanyalóka, „keresztény giccs ínyenceknek”

Elsőre talán meglepő a témája az Igen.hu egyik blogjának, a Pápanyalókának: keresztény, vallási tematikájú giccses tárgyakat szemléz, közli a fotóikat és némi hozzáfűznivalót.

Hajlamosak lehetünk gyorsan keresztényellenesnek minősíteni az ilyesmit, mint amire semmi szükség. Ám lássuk be: némi önirónia sosem árt, a vásári és egyéb giccsek, pápanyalókák, foszforeszkáló Mária-szobrok és plüsspápák nem biztos, hogy előnyére vannak lelkiéletünknek.

Fölvetődhet a kérdés, hogy miért kell ennek egy egész blogot szentelni, és ha foglalkozik is ezzel a témával, miért csak ennek szenteli egész tevékenységét – „egyoldalúan”. Nos, a Pápanyalóka blog azIgen egyik blogja a sok közül: az oldal egyéb cikkei, más blogjai egyensúlyozzák ki. Felesleges túl komolyan venni, inkább kikapcsolódni, jót nevetni jár ide az ember.

Amint a Pápanyalóka nyitóposztjában írta 2009 áprilisában: „a puszta tény, hogy blogunk giccsekkel foglalkozik, veszélyforrás: bárki számonkérheti rajtunk, hogy mondjuk meg, mi a giccs. Azzal a gondolattal már el sem mertünk játszani, hogy olvasóink vitába keverednek, mert nem tudnak közös nevezőre jutni a giccs mibenlétét illetően. Mivel pontosan tudjuk, hogy idővel minden vita definíciós vitává válik, ezért elébementünk a dolognak. Megmondjuk, mi a giccs. Illetve dehogy mondjuk meg. Ugyanis pontosan tudjuk, hogy erre a kérdésre lehetetlen egzakt választ adni. Önkényesen szemezgetünk a nekünk tetsző definíciók közül.”

A blogon legújabban egy giccses videó látható, valamint a madridi ifjúsági találkozón gyűjtött giccsekről szóló összeállítás. De gyönyörködhetünk a Pápanyalókán mindenféle giccses képen és szobron,világító, máriás pen drive-on, félresikerültszentképeken, képeslapokon, könyborítókon is. A csúcs azoban egy Jézusos hátizsák.

Mindezt zarándoklatokon, kegyhelyeken gyűjtötték a jó humorú katolikus hívek, majd elküldték a blognak, tehát ne gondoljunk semmiféle katolikusellenes összeesküvésre. Persze időnként más vallások, felekezetek terméséből is fölbukkan egy-egy érdekes darab. Pápanyalóka testvérblogjának tekinti a Kuríron már bemutatott Bad Vestments blogot, amely ízléstelen miseruhákat szemléz, és a kanadai Saint Kitsch blogot.

Az Igen egyébként nemrégen zenei téren is vizsgálódásba kezdett, dalszöveg-inkvizítora sorozatában gitáros énekek szövegeit vizsgálja. (Valamint üzemeltet az oldal egy Nehézzene blogot is.)

Ne ijedjünk meg, van az Igennek másféle blogja is: például Imasulija vagyFontolva Haladója, és keresztény gazdasági blogja is, a Vámosmáté.

Az előző négy rész:
Blogot indított Ravasi bíboros
Orbis Catholicus
Inter vestibulum et altare
Vatikáni Figyelő

SzG/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése