Népszerű bejegyzések

2011. augusztus 23., kedd

Papi egységzarándoklat a Szent Erzsébet úton


Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspökének hívására augusztus 22. és 26. között Sárospataktól Kassáig a Szent Erzsébet Úton együtt zarándokol Magyarország és Szlovákia római és görög katolikus papsága.
A zarándoklat augusztus 22-én, hétfőn 9.30-kor a sárospataki bazilikában latin szertartású szentmisével kezdődött.
Szabó Irén, a Szent Erzsébet Út programvezetője a Szent Erzsébet Házban köszöntötte a zarándokokat, s ismertette a Szent Erzsébet Út történetét a zarándokút gondolatától létrejöttéig.
A zarándokok ezt követően a Péter és Pál görög katolikus templomba vonultak át a Szent Kereszt ereklyével, ahol Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye püspöke vezetésével parakliszt végeztek. A szertartáson részt vett, majd  beszédet mondott Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.
A Szent Erzsébet egységzarándoklat útvonala: augusztus 22-én Sárospatak – Komlóska (15 km), 23-án Komlóska – Erdőhorváti– Mogyoróska (18–20 km), 24-én Mogyoróska – Regéc –Telkibánya (20 km), 25-én Telkibánya – Füzér – Maróka tető – Koksó Baksa (22 km), 26-án Koksó Baksa – Kassa (14 km).
A zarándok a tervek szerint augusztus 26-án érkeznek Kassára. Ellátogatnak a kassai görög katolikus püspöki székesegyházba; majd 13.30-kor a kassai dómban érseki szentmisével adnak hálát a zarándoklatért, melyet két érsek, Bernard Bober kassai és Ternyák Csaba egri érsek vezetésével mutat be a résztvevő papság.
Az eperjesi szeminárium elöljárói és növendékei az utolsó napon, Koksó Baksától csatlakoznak a zarándoklathoz.
Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése