Népszerű bejegyzések

2011. augusztus 25., csütörtök

42.alkalommal borult virágba Debrecen


 Debrecen – Liszt Ferenc, a Csodaszarvas, a L'ecsó szakácsvirtuóz patkánya, Csaba Királyfi és Borsószem Királykisasszony is ellátogattak a 42. Debreceni Virágkarneválra. A díszes felvonulásról most sem maradhattak el az egzotikus táncok és a lüktető ritmusok.
A nyári kulturális kavalkád egyik legimpozánsabb és legkülönlegesebb programja mindig a Debreceni Virágkarnevál. Évről évre egyre többen érkeznek az eseményre külföldről és Magyarországról egyaránt. A nagy érdeklődés leginkább abban mérhető, hogy az utóbbi időkben sem szállást, sem jegyet nem lehetett már kapni néhány nappal a karnevál előtt, a telt ház szinte mindig garantált volt. Ez idén sem változott.


A szervezők most is kitettek magukért, hiszen ezúttal is sok nemzetközi művészeti csoportot hívtak meg. Végigvonultak a városon török, baszk, lengyel, olasz, és román néptáncosok, a debreceni közönség körében már évek óta nagy népszerűségnek örvendő olasz zászlóforgatók is alaposan kitettek magukért, de rajtuk kívül muzsikáltak még utcazenészek Görögországból. A felvonuláson megmutatta magát a kínai, indiai művészeti csoport, rajtuk kívül számos zenei együttes is köszöntötte a szép számban összegyűlt debreceni publikumot. A karneváli menetben ott volt a grúz Tarikoni és a szerb Sumadija Együttes is.

A 42. Debreceni Virágkarneválon összesen 12 országból 14 külföldi művészeti csoport mutatta meg gazdag hagyományait. Mellőlük természetesen a debreceni fellépők sem hiányozhattak. Többek között felvonult a Debreceni Ifjúsági Fúvószenekar és Mazsorett Együttes, a Magyar Honvédség Helyőrségi zenekara, a Silver MazsorettEgyüttes, a Debreceni Népi Együttes, a Feeling -Fantasy Táncstúdió és a Valcer Táncstúdió is.


Már hagyománnyá vált, hogy a karneválon mindig megjelennek más magyar városból érkező művészek is. Júniusban Cegléden vendégeskedett a cívisváros, s egyúttal bemutatkozott a Virágkarnevál is. Viszonozva a meghívást most Debrecen látta vendégül a ceglédieket és híres rendezvényüket, a Laska Fesztivált.

A legnagyobb érdeklődés vitathatatlanul a virágkocsikat övezte. Már szombat reggel hét óra körül megjelent a tömeg Debrecen belvárosában. A kocsik nyolc órakor indultak útnak a Nagyállomástól, felvonulásuk alatt egészen a Nagyerdei stadionig gyönyörködhetett bennük a közönség.  A sort a Szent Koronát megjelenítő kompozíció kezdte, hiszen ezen a napon elsősorban az államalapításra, Szent István királyra és országépítő munkájára emlékezünk. Nem sokkal később megjelent a város címerét megjelenítő kocsi is, melyen újításként Bocskai viseletbe öltözött zenészek is helyet kaptak, akik a város fanfárját szólaltatták meg. Igazi magyaros hangulatban gördült el a nézők előtt Bihar – Hargtia és Hajdú-Bihar megye virágkocsija, melynek elején a három megye címerét tüntették fel, a kocsin pedig Csaba királyfi és a székely-hun-magyar mondakör elevenedett meg.

Ezt követően megérkezett Debrecen virágkocsija is, melyen a város 650 éves jubileumáról emlékeztek meg, így arról is, hogy a cívisváros 1361-ben kapott mezővárosi rangot I. Nagy Lajos királytól, megszerezve ezzel a bíráskodás és az önkormányzatiság jogát.

A felvonulók között külön díszes kocsival készült a Debreceni Egyetem, a TEVA Gyógyszergyár Zrt., a DH szerviz és a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. pedig együtt készítette el a kompozícióját.
Forrás: network.hu/ Debrecen Klub

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése