Népszerű bejegyzések

2011. augusztus 24., szerda

A Kalocsai Iskolanővérek vezetik a római Szent István Házat


A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek „minden jó gyakorlásának” szellemében fogadnak minden zarándokot és turistát az általuk vezetett Szent István Zarándokházban, Rómában.
A Szent István Ház tulajdonosa és fenntartója a  Zágon József által 1965. december 15-én létrehozott Szent István Alapítvány, amelynek mindig hét tagja van. A tagok egyházi és világi személyek, akik Rómában élnek és dolgoznak. Az alapítvány célja a zarándokház fenntartása és működtetése, valamint első szent királyunk tiszteletének ápolása. Az alapítvány elnöke 1992 óta Ruppert József piarista, a házat a Kalocsai Iskolanővérek vezetik – olvasható a Szent istván Ház honlapján.
„Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak” (Szent István király intelmei Imre herceghez) – ennek a felhívásnak tesznek eleget a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek.
A szerzetesrendet a franciaországi Lotaringiában 1597-ben alapította Fourier Szent Péter és Boldog Alix Le Clerc a jól ismert Notre Dame Nővérek néven. Csehországi ágából Kunszt József kalocsai érsek hívott Magyarországra nővéreket 1860-ban, akik gyorsan gyökeret vertek a Kalocsai Érsekség területén, és létrehozták a Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulatát. Habár a gyorsan fejlődő szerzetesrend elsősorban a leányifjúság nevelésére alakult, a rendalapító Boldog Alix Le Clerc nővér útmutatása szerint a „minden jó gyakorlását” tűzte ki célul. Éppen ezért vállalták például – a jezsuiták kérésére – a kínai missziót, ahová 1925-től 1949-ig folyamatosan és nagy lelkesedéssel mentek a nővérek.
Hasonlóképpen, a magyarországi kommunista diktatúra idején, a Szent István Alapítvány elnökének, Zágon József kérésére a „minden jó gyakorlásának” szellemében vette át a Társulat a római Szent István Zarándokház vezetését,  melyet a Ház felszentelése óta folyamatosan végez.
A Szent István Házban élő nővérek a mai kor igényei szerinti kényelemmel, pihentető környezettel, otthonos hangulatot teremtve fogadják a Rómába érkező magyarokat s más nemzetiségű vendégeket. Széleskörű tájékoztatással, pontos szervezéssel, közlekedési jegyek és más szükséges dolgok árusításával, a Szentatya audienciáira, valamint a vatikáni szertartásokra szükséges belépőjegyek biztosításával és számos más szolgáltatással segítik a zarádokokat és turistákat.
Minden vendéget – zarándokot és turistát – szívesen fogadnak, ám különös gondot fordítva arra, hogy a Szent István Ház zarándok jellege ne csupán megmaradjon, hanem fejlődjön is. A ház kápolnája állandóan nyitva áll az imádkozni és elmélyülni vágyóknak. A szerzetesközösség naponta imáiba foglaja a vendégek kéréseit, szándékait, melyeket az arra kijelölt „postaládába” helyeznek el. Külön szeretettel emlékeznek meg azokról, akik házassági évfordulójukat vagy születésnapjukat ünneplik az Örök Városban. A nővérek a lelki tanácsot vagy támaszt igénylőkkel szívesen elbeszélgetnek gondjaikról, illetve meghallgatják azokat, akik szeretnék elmondani gondolataikat, élményeiket. A személyes kapcsolat a nővérek  és a zarándokok között hazautazásuk után is folytatódik. A nővérek hetente, az „Adj helyet a jónak” e-mailben egy rövid, tanulságos történettel ajándékozzák meg vendégeiket, azt remélvén, hogy ezzel hozzájárulnak lelki egyensúlyuk, belső békéjük megtalálásához és fenntartásához.
Minden hónap utolsó vasárnapján szentmisét mutatnak be a volt vendégek szándékára: az Eucharisztia, a közös ima ereje lélekben összeköti a  Szent István Ház zarándokait, és segíti a Kalocsai Iskolanővéreket, hogy folytassák azt a feladatot, amelyet Szent Királyunk hagyott ránk örökségül.
Kalocsai Iskolanővérek/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése