Népszerű bejegyzések

2011. augusztus 31., szerda

A bűnbánók rendjének ruháját öltik magukra


A ferenceseknél mindig a tanév elején öltöznek be az új novíciusok, ilyenkor teszik le első szerzetesi fogadalmukat az újonc évet most befejező rendtagok és tesznek örökfogadalmat a végső döntésre megérett szerzetesek. A rend életének e fontos eseményei a pasaréti templomban szeptember 3-án 11 órakor (örökfogadalom) és Szécsényben szeptember 4-én 10 órakor (beöltözés és első fogadalom) kezdődő szentmisékhez kapcsolódnak.
A beöltözés szertartása a ferences közösség egyik legszebb ünnepe, amelyet a szécsényi szentmise előtt tartanak, zártkörű eseményként. Az új testvérek igazi megérkezésének első pillanatai, amikor a jelöltek kivetkőzve a világból, testvéreik segítségével magukra öltik a bűnbánók rendjének ruháját. A szertartás utánozza a keresztséget: a testvér új ruhát és új nevet kap, kezébe égő gyertyát adnak. Ez a hasonlóság a szerzetesi hivatás lényegét tárja fel, ami nem más, mint keresztségünk egyfajta radikális, végsőkig menő prófétai vállalása. A szertartás szövege rámutat a szerzetesi élet néhány fontos elemére: tökéletességre törekvés, a krisztusi élet iránti vágy, az imádság jelentősége, bizalom Isten erejében.
A beöltözést és a noviciátust megelőzi a jelöltév, amelyet a szegedi rendházban töltenek az erre kiválasztottak. Sokan jelentkeznek a ferences rendbe. Idén húsz érdeklődő közül választották ki azt az öt fiatalt, akik megkezdhetik a jelöltévet. A noviciátust a beöltözés után ketten kezdik meg. A tavalyi novíciusok közül hárman tesznek most első fogadalmat, de csak egyikük Szécsényben, két társa szeptember 10-én Erdélyben, a dési templomban, az ottani provincia tagjai lévén.
A pasaréti templomban szeptember 3-án Sztreha Egyed, Komáromi Jób és Rompos Norbert testvérek tesznek örökfogadalmat, Magyar Gergely tartományfőnök jelenlétében.
A ferencesek hazánk legnépesebb férfi szerzetesrendje 110 taggal, közülük 92-en papok. Az átlagéletkor ötven év alatt van. Rendházaik száma 14. A barátok 18 plébánián, számos további templomban, hat oktatási, három szociális és négy kulturális intézményben teljesítenek szolgálatot.
Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése