Népszerű bejegyzések

2011. augusztus 3., szerda

Gondolatok, a közelgő Nagyboldogasszony Napjára

Augusztus 15-e, Nagyboldogasszony napja az egyházi év legnagyobb Mária-ünnepe. A Nagyboldogasszony elnevezés kizárólag a magyar nyelvben, magyar szóhasználatban létezik, az egyház e napot hivatalosan Szűz Mária mennybemeneteleként ünnepli. Az eseménynek már a középkorban igen nagy kultusza volt. Magyarországon Szent István király még uralkodása alatt ünneppé avatta augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját. (Szűz Máriának Boldogasszonyként való elnevezése egyedülálló, magyar nyelvi remeklés, amely az ősi magyar hitvilágból is táplálkozhatott.)
Szent István erre a napra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot, és tartott törvénykezést. Élete végén a beteg király ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, és ő maga 1038-ban e napon halt meg. A felajánlás a maga nemében páratlan a világon, a közjogban is érvényesült a magyar történelem folyamán a Regnum Marianum eszme, mely szerint Magyarország Mária országa.
A katolikus országok Európa-szerte Mária mennybemenetelét ünneplik meg e neves napon. Augusztus 15. tíz európai országban hivatalos ünnep: Németországban (egyes szövetségi államokban), Franciaországban, Belgiumban, Spanyolországban, Olaszországban, Görögországban, Luxemburgban, Ausztriában, Lengyelországban és Portugáliában. Nálunk nem.
Az előttünk álló időszakban van még egy lassan teljesen feledésbe merülő, ősi népünnepünk, melyet régen „Boldogasszony másnapjának” neveztek. Ez augusztus 16-a, tartalma a magyar őstörténetig vezethető vissza. Egyes történészeink szerint e napon történt, hogy a hét törzs vezérei Álmost fővezérré választották, neki engedelmességet fogadtak, és ezt vérszerződéssel pecsételték meg.
László király 1083. augusztus 20-án pápai engedéllyel, a magyar püspökök, apátok és előkelők jelenlétében oltárra emeltette Istvánt, Imrével és nevelője, Gellért csanádi püspök földi maradványaival együtt.
VII. Gergely pápa Géza fejedelem fiát, Árpád-házi Istvánt és fiát, Imre herceget a szentek sorába iktatta. A magyar nép erre az időpontra évszázadok óta kegyelettel emlékezik.
E jeles napok alkalmából, hittel teljes megemlékezést és méltóságteljes ünnepeket kívánunk minden magyarnak, Magyarországon és a határainkon túl egyaránt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése