Népszerű bejegyzések

2011. szeptember 26., hétfő

Háromnapos ferencestalálkozó Egerben


A Szent Ferencet követő magyarországi női és férfi szerzetesrendek, valamint a világi rend alkotják a ferences családot, amelynek tagjai minden évben találkoznak valamely közösség szervezésében.

Idén a minoriták a házigazdák szeptember 23-25. között az egri Szent Hedvig Kollégiumban. Az esemény főelőadója Jacob Chamakalayil, indiai származású kapucinus szentírástudós. A téma a magyar katolikus püspöki kar által meghirdetett Családok évéhez kapcsolódik: Mit tud adni a család a közösségnek? Mit tud a közösség adni a család(ok)nak? Miként alkalmazható mindez a ferences családra mint családra?

Olyan közösségek tartoznak a ferences családhoz, melyeket Szent Ferenc maga alapított, vagy az ő szellemiségében alapítottak a következő évszázadokban, így napjainkban is. A ferences család létszámát tekintve a legnépesebb szerzetesi közösség világszerte és itthon is. A magyarországi szerzetesek legalább egynegyede Szent Ferenchez hasonlóan szeretne élni. Assisi szentje 800 évvel ezelőtt komolyan vette az evangélium élhetőségét, és nem hagyta magát lebeszélni arról, hogy Krisztushoz hasonlóvá váljon. Így lett ő végül alter Christus, vagyis második Krisztus.

A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány vezetője, Magyar Gergely szerint „bár Szent Ferenc kezdetben nem akart szerzetesrendet létrehozni, és bizony ma is sokan inkább tartják a ferenceseket az egyház fenegyerekeinek, mintsem komoly szerzeteseknek, mégis kiterjedt családot alkotnak azok a rendek, amelyek tőle, az ő varázslatos szelleméből eredeztetik magukat. Ez a ferences család.”

Konkrétan kik e család tagjai? Három nagy csoportba oszthatók. Az úgynevezett első rendet három férfi közösség alkotja, a kisebb testvérek (ferencesek), a minoriták és a kapucinusok. A második rend az Assisi Szent Klára alapította klarissza nővérek közössége. Az úgynevezett harmadik rend a legnépesebb, ide Magyarországon tíz női és egy férfi szerzetesrend és a ferences világi rend tartozik. A ferences család tagjainak közös honlapja: www.ferencescsalad.hu

Ferences Sajtóközpont

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése