Népszerű bejegyzések

2011. szeptember 1., csütörtök

Demján Sándor a gyermekszegénység ellen


A Demján Sándor Alapítvány az elmúlt négy évben több mint 19 ezer szociálisan halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket támogatott Kelet-Magyarország két kistérségében, mintegy 1 milliárd 175 millió forint értékben.
hirdetés
 
Demján Sándor az általa 1994-ben létrehozott alapítvány szerdai budapesti sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy a közvélemény nem eléggé fókuszál a szegénységre, az ebből adódó jövőbeni hátrányokra Magyarország szempontjából is.
Példaként említette Lengyelországot, ahol a társadalmi szolidaritás, az elesettekkel való törődés másképp jelenik meg. "Ott a szegényt nem lenézik, hanem azt mondják, hogy a szegényt segíteni kell" - mondta.
Ács Tamás, a program koordinátora elmondta: az alapítvány 2006-ban meghirdetett, 2007-ben indított öt évre szóló programot, amelynek eredményei már most is kimutathatók. Ennek keretében két magyarországi kistérség képviselőjével kötöttek támogatási szerződést.
A támogatott kistérségek kiválasztásáról szólva elmondta, hogy a magyarországi 174 kistérség közül 33 a leghátrányosabb helyzetű, amelyek között Encs a 8., Nyírbátor pedig a 18. helyen van elmaradottság tekintetében.
Mint mondta, Nyírbátorban az Értetek Karitatív Egyesülettel 2007 októberében, míg Encsen az Abaúj Polgáraiért Alapítvánnyal 2008 márciusában kötött támogatási szerződést az alapítvány. Ebben összefoglalták azokat a feladatokat, amelyek megvalósításáért a két helyi szervezet a felelős, a programba önkormányzatokat, szociális munkásokat, családsegítő szolgálat tagjait vonták be a siker érdekében - tette hozzá.
Demján Sándor kiemelte: a két szervezet érdeme, hogy rengeteg embert megmozgatott önkéntesként, így a program adminisztratív költsége alacsony. Hangsúlyozta: a program hatékonyságában az abban résztvevők hozzáadott munkája legalább annyira fontos, mint a támogatásra szánt összeg.
Szól arról, hogy Magyarországon nőni fog a szegények száma, ezért a társadalom figyelmét erre kell összpontosítani. A gyerekek még nehezebb helyzetben lesznek - mutatott rá. "A gyerek kincs, a társadalom jólétének, jövőjének alapját jelenti" - fogalmazott.
"A szegénységből ott lehet kiemelkedni, ahol a jó oktatás, a társadalmi morálra való nevelés, a példaképek meg tudnak jelenni" - hangoztatta, a saját, szegény körülmények között töltött gyermekkorát felidézve.
Az Értetek Karitatív Egyesület a támogatási szerződés aláírását követően együttműködési megállapodást kötött a kistérséghez tartozó 26 magyarországi, valamint további 6 határon túli erdélyi magyarlakta településsel, míg az Abaúj Polgáraiért Alapítvány az encsi kistérséghez tartozó 36 településsel.
Forrás: Heti Válasz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése