Népszerű bejegyzések

2011. szeptember 28., szerda

Családok zarándokoltak a magyar szent család emlékhelyeihez

Családok zarándoklata a jövő családjaiért – ezzel a mottóval rendezték meg szeptember 24-én a Veszprémi Főegyházmegye családos zarándoklatát a Balaton-parton, melynek célja az volt, hogy a Család évében a magyar királyi szent család emlékhelyeit, kegyhelyeit érintve együtt imádkozzanak a résztvevők egymás családjaiért.

Mintegy százan érkeztek a kora délelőtti órákban a gyalogos zarándoklat kiinduló helyszínére, az alsóörsi Boldog Gizella királyné plébániatemplomba, ahol Szabó János atya, a templom plébánosa imádságra hívta az egybegyűlteket, s beszélt a nemrégiben templommá emelt korábbi imaház védőszentjéről, Gizella királynéról, feladatairól férje, Szent István király oldalán, s a család összetartásában betöltött fontos szerepéről. A zarándokok imádkoztak Gizella csontereklyéje előtt, amelyet az egyházközség a templom ünnepélyes felszentelése alkalmából májusban kapott a Veszprémi Érsekségtől.

A zarándoklat második helyszínén, a káptalanfüredi Boldogasszony-kápolna szabadtéri oltáránál ünnepi szentmisét mutatott be Szabó János atya Szakács Péterrel, az egyházmegye nemrég kinevezett új családreferens lelkipásztorával együtt, aki szentbeszédében egy gyermekeknek szóló tanmese alapján az összefogásról, egymás megsegítéséről, az egymásra figyelés fontosságáról szólt. Ezután a szentmise keretében megáldották az új házasokat. Káptalanfüredről a zarándokok Balatonalmádiba, a tóparti Öregparkba indultak, ahol - mint a Genezáreti-tó partján hajdan a tanítványokat Jézus - jó illatú, finom sült hallal várták őket a szervezők. Az ebéd elköltése után pedig szabad, kötetlen program következett a gyermekek örömére, ugyanis a parkban és a strandon érdekes játékok, pingpong, röplabda várta őket, Szakács Péter atyával pedig még egy kis horgászásra is nyílt alkalom.

Ezután a zarándoklat zárásaként a város Szent Imre-templomának Szent Jobb-kápolnájában (ahol a magyar szent család ereklyéit őrzik) tisztelegtek a zarándokok imával és énekes áhítattal, majd a templomban Csernai Balázs atya megáldotta a gyermekeket. Minden gyermek és fiatal kapott egy gyertyát, amelyet meggyújtottak, s végül valamennyien közös imádsággal, énekkel mondtak hálát a zarándoklat lélekben megújító erejéért.

Toldi Éva/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése