Népszerű bejegyzések

2012. február 19., vasárnap

Ne alkalmazkodjatok a pénzvilág és a média hatalmához!


A keresztények arra kaptak meghívást, hogy ne alkalmazkodjanak a világhoz szabadságuk érdekében – hangsúlyozta XVI. Benedek február 15-én, a római központi szemináriumban mondott lectio divina bibliatanítás alkalmával.

A találkozón 190 szeminarista volt jelen, öt római intézményből. „Ne alkalmazkodjatok a pénzvilág és a média hatalmához, amelyekre bár szükség van, de az a veszélyük, hogy elnyomják az emberiséget” – buzdította a kispapokat a Szentatya.

Tanításában Benedek pápa Szent Pál Rómaiakhoz írt leveléből indult ki: a népek Apostola arra hív, hogy ajánljuk fel testünket mint élő, szent és kegyes áldozatot Istennek, hogy ne hasonuljunk a világhoz, és hagyják átalakítani magunkat Isten akaratának megértése érdekében.

Nem alkalmazkodni a világhoz nem azt jelenti, hogy elmenekülünk előle, hanem annak az útja, hogy valóban szabadok legyünk – hangsúlyozta a Szentatya. A pénzvilág és a média hatalma szükséges és hasznos, de alkalmanként az a veszélyük, hogy uralkodni akarnak az emberen. Nem az emberiséget segítő eszközök, hanem elnyomják az embereket. A pénzvilág ma már nem a jólét eszköze, hanem egy hamis istenné vált, amely uralja a világot. Nem az számít, hogy mit birtokolunk, hanem az, hogy létezünk. Ne rendeljük alá magunkat ennek a hatalomnak, használjuk eszközként Isten fiainak szabadsága által – buzdított XVI. Benedek.

Az információ gyakran nem világosít fel, és amit mondanak vagy írnak, fontosabbá válik, mint maga a valóság. Az a veszély áll fenn, hogy a virtuális világ fontosabbá válik, mint a reális világ. A keresztények non-konformizmusa megváltja és visszaadja őket az igazságnak. Imádkozzunk az Úrhoz, hogy segítsen szabad emberré lennünk non-konformizmusunk által, amely nem a világ ellen van, hanem a világ igazi szeretetét jelenti – kérte a Szentatya.

Ma sokat beszélnek a római katolikus egyházról, sok mindent mondanak róla. Reméljük, hogy példaadó hitünkről is szólnak – jegyezte meg a pápa. A kereszténység nem pusztán spiritualizmus, erkölcsi prédikáció, hanem megtestesülés is. Szent Pál arra hív, hogy ajánljuk fel testünket és váljunk eggyé Istennel. Járjon át bennünket Isten valósága, hogy egész életünk váljon liturgiává és adorációvá – hangsúlyozta XVI. Benedek a római nagyszemináriumban tartott lectio divina bibliatanítása során.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése