Népszerű bejegyzések

2012. február 6., hétfő

Megszentelt Élet Napja Szentkúton

Evangéliumi szegénység a szerzetesek világnapján Szentkúton
2012. 02. 01. 14:33 -
Több éves hagyomány Mátraverebély-Szentkúton, hogy a ferencesek február 2-án a többi szerzetesközösségek képviselőivel együtt ünneplik a megszentelt élet, vagyis a szerzetesek világnapját.
A katolikus világegyháznak körülbelül 820 ezer szerzetese van, közülük 760 ezren a női közösségek tagjai, a férfi szerzetesek létszáma hatvanezer. Európában és Ausztráliában az utóbbi években csökken, a többi földrészen azonban növekszik a szerzetesek száma.

A nemzeti kegyhelyen a szerzetesek együttléte fél 10-kor Majnek Antal munkácsi püspök előadásával kezdődik, aki maga is ferences szerzetes. Katekézisének címe: Az evangéliumi szegénység. Ő a 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa is. Lévén február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, a szentmisét megelőzően elvégzik a gyertyaszentelési szertartást. A mise után a szerzetesek megújítják életfelajánlásukat és tisztelegnek a kegyhely Boldog II. János Pál pápa ereklyéje előtt, amelyet karácsonykor kaptak a szentkúti ferencesek Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros érsektől, a pápa egykori titkárától.

Papp Tihamér szentkúti szerzetes a Ferences Sajtóközpontnak elmondta, hogy a kegyhelyen minden évben emelkedik a világnap alkalmából oda zarándokló szerzetesek száma. A világi rendiekkel együtt az idei bejelentkezettek száma duplája a tavalyinak. Az eseményre várják a szerzetesi élet iránt érdeklődő, illetve a szerzetesekért imádkozó híveket is.

Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét a lengyel pápa tizenöt éve nyilvánította a szerzetesek világnapjává. Az ünnep célja hálát adni Istennek a szerzetesi élet ajándékaiért, előmozdítani a hívek körében a szerzetesek életének ismeretét, valamint lehetőséget adni a szerzeteseknek, hogy egyre inkább rácsodálkozzanak életük szépségeire és azokra a csodákra, melyeket az Úr bennük és általuk művel az egyház és a világ javára.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése