Népszerű bejegyzések

2011. július 1., péntek

Megérkezett a fekete Madonna

Magyarországra érkezett a czestochowai Fekete Madonna hiteles másolata. A kegyképet, amely a pálosok adománya, a kormány nevében Hoffmann Rózsa (KDNP) oktatási államtitkár fogadta a zsúfolásig telt Szent István-bazilikában csütörtök este.
Hoffmann Rózsa kiemelte: a kormány és jelképesen az egész nemzet nevében veszi át a kegyképet, majd átadja a bazilika képviselőjének.
Az oktatási államtitkár, köszönetet mondva a lengyel népnek, úgy fogalmazott: Szűz Mária mindig megvédte az országot, akkor is, amikor az hangzott el, hogy levette róla kezét.
Lukács Tamás, az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke II. János Pál pápa alakját felidézve kiemelte: a kereszténység mindig összekötötte és összeköti a lengyel és a magyar népet.
Rubovszky Csilla, az V. kerület alpolgármestere, a KDNP budapesti alelnöke úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés, hogy a lengyel katolicizmus jelképe a bazilikába kerülhet. Szintén köszönetet mondott a lengyel népnek és a pálosoknak, hogy a képet Magyarországnak ajándékozták.
Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a szervezet közreműködésével rendezett ünnepség előtt az MTI-nek kiemelte: a magyar-lengyel barátság olyan évszázados szövetség, amelyhez minden nemzedék hozzátette a maga részét. Most a fiatal nemzedéken a sor, hogy a felmenőktől átvéve a stafétabotot, a magyar-lengyel barátság ápolója és élő köteléke legyen. “Mindannyian tudjuk, hogy az igazi változásokhoz és hazánk megújításához lelki megújulásra is szükség van” – fogalmazott a KDNP országgyűlési képviselője.
Az ünnepségen részt vett Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete és Szili Katalin korábbi házelnök, független országgyűlési képviselő, valamint több fideszes és kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.
A csütörtöki rendezvényt lengyelországi zarándoklat előzte meg, amelyen a másodikvilágháború kitörése előtti utolsó czestochowai magyar zarándoklatra emlékezett az a több mint 600 tagú csoport, amely Budapestről hétfőn indult útnak.
Snell György, a székesegyház plébánosa az MTI-nek korábban elmondta: a fatáblára festett Madonna képének másolatát az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend tagjai, a pálosok készítették el Czestochowában, és Magyarországra küldésével a lengyel és a magyar nép barátságát szeretnék kifejezésre juttatni abból az alkalomból, hogy július 1-jén Lengyelország veszi át Magyarországtól az EU soros elnökségét.
A kép Szűz Máriát ábrázolja a kis Jézussal. Az alkotás a melléknevét onnan kapta, hogy megpróbálták megégetni, amitől megfeketedett.
Forrás: szegedma

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése