Népszerű bejegyzések

2011. július 31., vasárnap

A hajléktalanok orvosa

Eőry doktornál, az utcán nincs vizitdíj!

2007. szeptember 7.
Nagy Tünde Fotók: Horváth Péter
Sok titulust kapott már: szegények orvosa, a magyar akupunktúra atyja, csodadoktor, hajléktalanmentő, a fokhagymás doki... A valódi világszenzációk mögött Eőry Ajándok, egy egyszerű ember. Egyszerűen: ember.
Címkék: Kiskegyed
Biológus diplomáját elhívatottságból, a matematikust a megélhetésért és kíváncsiságból, az orvosit a földi és égi rend kedvéért szerezte. Medikus korában született Eőry unokája közül az első, és hat gyermeke közül az utolsó. Kamaszkorától kutat, négy évtizede vizsgál ősi titkokat. 

Műszerekkel mérte be a világon elsőként, 1969-ben az emberek, négy évre rá pedig a növények akupunktúrás pontjait. A Magyar Tudományos Akadémia Biofizikai Társaságának 23 éves korától tagja, az Akupunktúrás Munkacsoportot 1984-ben alakította meg, először hozott Európába kínai orvosokat gyógyítani. Minderről a Moszkva téri óra alatt parkoló „máltais” mentőautóban mesél, kedélyes hajléktalanok kommentálják szavait.
Mentőangyalok között

- Csoki van? – érdeklődik fél marék vérnyomást szabályozó és depressziót űző orvossággal kezében egy őszülő hobó.     

- Elfogyott. Fokhagymát kérsz?

Kér, hogyne kérne. Eőry doktor rászoktatta törzspácienseit erre a csoda gyógynövényre. 
Csak ezért jött a következő sorban álló, egy nevetőszemű, gyors beszédű férfi. Meg hogy megossza a máltaisokkal az egyik hajléktalanszálló televízióján látottakat: „Edd magad egészségesre!”, figyelmes hallgatókra talál a fokhagyma fertőzésűző, őssejtképző tulajdonságáról rögtönzött kiselőadás. Viszont a Moszkva tériek többsége egyelőre más szerektől várják a testi-lelki megkönnyebbülést.

A szalonspicctől a delíriumig terjednek a tünetek – de a mentő önkéntes angyalai segítenek. Huszti Kornélia tanárnőből lett biztosítási ügynök, tapasztalt természetgyógyász is, hat éve kíséri a doktort. Csonka Zsuzsanna, az Operaház magánénekese most második alkalommal szegődött hozzájuk, kezdő füladdiktológusként kitűnőre vizsgázik: arany kezét dicséri, akit megszúr. Húsz perc, és elszáll fejfájás, idegesség, enyhülnek az elvonási tünetek. Ugyanis páran próbálják végleg letenni a cigarettát, drogot, alkoholt, az önmagukkal vívott heroikus küzdelemben segít az akupunktúra. 
„Segít!”, bizonygatja a párjával érkező 23 éves fiatalember. Hónapok óta tiszta már, most is magnézium pezsgőtablettát és enyhe nyugtatót szeretne csupán. 
Az ötvenes éveit taposó József felett tíz éve nincs fedél. Pontosabban: barátjával kimustrált kisbuszt kapott egy neves színészházaspártól, most is a XI. kerületből követték Eőryéket: 
epilepszia, gyomorfekély, migrén, szívbetegség, krónikus bajok tucatja – rengeteg gyógyszert számol ki Kornélia. 
De csak a napi penzumot.

 - Egyszer kiadtunk pár adag nyugtatót, aztán éjjel a kórházban láttuk viszont a srácot. A gyomrát mosták: bevette az összeset… - magyaráz a doktor.
Misztikum helyett

Gumihálóval a testén tűrte, figyelte a matatást-csiklandozást harminc egyetemista 1968 és ’69 fordulóján. A vizsgálatsorozat végén egy huszonkét éves magyar biológushallgató elektromos műszere a világon elsőként hitelesítette a több ezer éves kínai rajzok igazát: hogy mindenkiben ugyanott léteznek, ugyanúgy működnek a különböző szerveket, testfunkciókat irányító, energiával ellátó akupunktúrás pontok!

Miért nem lett nemzetközi szenzáció az ügy? A modern orvoslás nem szenvedte a „hagyományost”, az akkori szocialista egészségügyi miniszter meg pláne nem bírta a „keleti kuruzslást”. Így esett, hogy a fiatalember egy világszabadalommal és „summa cum laude” diplomával sem kapott munkát. De ifjú házas volt, jöttek a gyerekek, ezért ment szoftvert fejleszteni a Nehézipari Minisztériumnak, közben elvégezte a matematikus szakot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése