Népszerű bejegyzések

2011. december 16., péntek

Színre vitték Japánban Szent Ferencet

Ez év júniusa óta sikerrel járja Swaraj Gekien nevű színtársulat Japánt egy Szent Ferenc életét bemutató darabbal. Az együttes ezzel a művel ünnepli fennállásának nyolcvanadik évfordulóját.
A darab címe: Nézzétek az ég madarait. Az együttes nevében szereplő egyik szó, a swaraj indiai kifejezés, önkormányzást jelent, ami Gandhinak volt a kedvenc szava India függetlenségéért való küzdelme során.

A társulatot olyan egykori hivatásos színészek alapították, akik egy Ittone nevű, 1905-ben született buddhista szellemiségű közösséghez csatlakoztak. E közösség arról vált nevezetessé, hogy tagjai szegénységet fogadnak, koldulásból és a társadalmat szolgáló legalantasabb munkák elvégzéséből tartják fenn magukat. A közösség alapítója Tenko Nisida (1872–1968) és Assisi szentje között sok hasonlóságot véltek felfedezni, ezért Tenkót gyakran nevezték a Kelet Szent Ferencének. Jó barátja volt egyébként a minorita ferences vértanúnak, az azóta már szentté avatott lengyel Maximilian Kolbe atyának, aki Nagaszakiban volt misszionárius. Az Ittone közösség házának ma is nagy becsben tartott kincse az a Szűzanya–szobor, amelyet Kolbe atya adott a közösség alapítójának.

A Szent Ferenc-darabot bemutató társulat vezetője, Kimura szerint a dráma Ferencben nem pusztán szentet, hanem a tékozló fiút is nagyszerűen ábrázolja, és az igazi csúcspont a Poverello csodálatosan szép halála, melyet a ferencesek tranzitusnak neveznek. A drámát a japán Akiko Nisida ferences világi rendi nővér írta 2009-ben, a ferences rend alapításának 800. évfordulója alkalmából, egy ferences pap, Lucas Horstink szakértői segítségével.

A színtársulat sok keresgélés után azért választotta ezt a művet alapításának nyolcvanadik évfordulójára, mert Szent Ferencből sugárzik a béke, a természet és a szegénység szeretete – nyilatkozta az együttes vezetője.

Szent Ferencet Kimura fia, Szent Klárát pedig fia felesége alakítja. A társulat vezetője gyermekkorában az Ittoen közösség elemi iskolájában tanult. Emlékszik, hogy az iskolában volt egy kép Szent Ferencről, és hogy a közösség alapítója, Tenkó is beszélt a diákoknak Isten szegénykéjéről.

Az együttes december és március között Nyugat-Japánban vendégszerepel a darabbal, többek között Hirosimában és Nagaszakiban is.

Ferences Sajtóközpont/Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése