Népszerű bejegyzések

2011. november 9., szerda

Pio Atya a szenvedések szentje

"Második Assisi Szent Ferencet" - Olaszországban sokan így tartják számon a világszerte tisztelt kapucinus szerzetest, Boldog Pio atyát - június 16-án a római Szent Péter téren bemutatott szentmise keretében iktatta a szentek sorába II. János Pál pápa. A nagy eseményt több mint háromszázezer hívő, valamint a San Giovanni Rotondóban és a kapucinus szerzetes szülőhelyén, Pietralcinában összegyűlt több tízezer zarándok köszöntötte.


A szentté avatásra a bűnbánati szertartás után került sor. José Saraiva Martins bíboros, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa a hívő nép nevében felkérte a pápát, hogy iktassa a szentek sorába Pietralcinai Boldog Pio atyát. Ezt megelőzően az egybegyűltek közösen elimádkozták a Mindenszentek litániáját, ezzel is kifejezve a földi zarándokegyház és az üdvözültek által képviselt diadalmas egyház közösségét, azoknak a közbenjárását kérve, akiknek sorában köszönthetjük most már a szent életű olasz kapucinus szerzetest is.

A litánia végén a pápa könyörgést mondott, majd felhangzott a latin nyelvű szenttéavatási formula, amelyre a jelenlévők az egész világegyház képviseletében örömmel válaszolták: Amen!

Máté evangéliumát idézte a pápa homíliája bevezetőjeként: "Az én igám édes, és az én terhem könnyű." Úgy is érthetjük ezeket a szavakat, mint a ma szentté avatott Pio artya egész életének csodálatos összefoglalását. Az iga evangéliumi képe felidézi azt a sok megpróbáltatást, amelylyel az alázatos szerzetesnek életében szembe kellett néznie. Ma azt szemlélhetjük benne, hogy milyen édes is Krisztus igája, és milyen könnyű is az ő terhe, ha szeretetteljes hittel hordozzuk azt. Pio atya élete és küldetése azt tanúsítja, hogy a nehézségek és a fájdalom, ha szeretettel fogadjuk el, olyan életúttá válhatnak, amely az életszentség kiváltságában részesül, amely megnyílik egy nagyobb jó irányába, amit egyedül a mi Urunk tart számon. Mennyire időszerű a kereszt lelkisége, amit ez a pitralcinai alázatos kapucinus elénk állított. A mi korunknak is arra van szüksége, hogy ezt újra felfedezze, annak érdekében, hogy a szívek megnyílhassanak a remény irányába - mondotta a pápa.

Pio atya - folytatta a Szentatya - nagylelkű képviselője volt az isteni irgalmasságnak a lelkivezetésben, valamint a bűnbánat és kiengesztelődés szentsége, a gyónás kiszolgáltatása során. Gyóntatás közben - ami apostolkodásának egyik legfontosabb tevékenysége volt, és hívek tömegeit vonzotta gyóntatófülkéjéhez - volt alkalma tanúságot tenni erről az irgalomról, bár szavai nem nélkülözték a keménységet sem. Pio atya apostoli munkájának hatékonysága abban rejlett, hogy lelkisége mélyen Istenben gyökerezett. Naponta hosszú órákat töltött imádságban. Meg volt győződve arról, hogy az imádság olyan kulcs, amely megnyitja Isten szívét. Lelkiségének ez az alapvető jellegzetessége folytatódott azokban az imacsoportokban, amelyeket alapított, és amelyek az egyháznak és a társadalomnak a szüntelen és hűséges imádság hatalmas szolgálatát ajánlják fel.

Szüntelen és hűséges imádsága rendkívüli szeretettevékenységgel párosult, amelynek nyomán megszületett a "Szenvedés Enyhítésének Háza". Imádság és szeretetszolgálat Szent Pio atya életének titka - mondta a Szentatya.

II. János Pál pápa beszéde végén személyes találkozásuk emlékét is felidézte. 1947-ben, amikor Rómában tanult, egy alkalommal Pio atyánál gyónt. Azt a közismert történetet, miszerint Pio atya megmondta volna az akkoriban huszonhét éves fiatalembernek, hogy egykor pápává választják, a Szentatya nem erősítette meg.

A szertartás végén a pápa bejelentette, hogy az új szent kötelező liturgikus ünnepnapja a római liturgikus naptárban szeptember 23., Szent Pio atya mennyei születésnapja (halálának évfordulója).(VR/MK)

A pápa imádsága a szentté avatás alkalmával

"Szent Pio atya! Taníts meg bennünket is imádkozni! Mi is az evangéliumi kicsinyek közé számoltassunk, akiknek az Atya megígérte, hogy feltárja országának titkait. Taníts meg bennünket úgy imádkozni, hogy soha el ne fáradjunk, bár ő jobban tudja, mire van szükségünk, mielőtt még kérésünk megfogalmazódhatott volna! Eszközöld ki számunkra a hit látását, hogy képesek legyünk felismerni a szegényekben és szenvedőkben Jézus arcvonásait. Támogass a lelki harc és a próbatétel idején, és ha elesünk, megtapasztalhassuk a megbocsátás szentségének örömét. Ajándékozd nekünk vallásosságodat, amellyel azt a Máriát tisztelted, aki Jézus anyja és mindnyájunk anyja. Kísérj el bennünket földi zarándokutunkon, amely az örök haza felé tart, amelyet mi is szeretnénk elérni, hogy ott szemlélhessük az Atya, a Fiú és a Szentlélek örök dicsőségét."

Forrás: Új Ember archívum

1 megjegyzés:

  1. Szent Pió atya maradj fiatal. A Te örömöd, és nagyvonalú szemléleted, amivel olyan sok lelki gyermekedet vonzod, a mai napig felderíti akik hozzád imádkoznak. Soraid amit a magyarok őrangyaláról és a mi jövőnkről mondtál ma is visszhangzik, és hozzád kapcsol így is.

    VálaszTörlés