Népszerű bejegyzések

2011. november 23., szerda

Debreceni Advent 2011


Debreceni Advent

2011. november 27. - január 06.
Régi Városháza, Kossuth tér, Nagytemplom, Emlékkert

A programok felölelik a teljes téli ünnepkört. Advent első vasárnapján kigyúlnak a fények a városban. Megelevenedik a betlehem, a Szent Család története.

[vissza]

Program

november 27. 16 óra
Kossuth tér
A város Karácsonyfája


A Városházától és a Csapó utcai bevásárlóközponttól 15.30 órakor indul menet a Város Karácsonyfájáig, ahol Bosák Nándor a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus püspöke, Derencsényi István a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzője, valamint Kósa Lajos Debrecen polgármestere a többi - a baptista, az evangélikus, a görög katolikus - felekezet vezetői jelenlétében együtt köszöntik az ünneplőket. Meggyújtják az első gyertyát az adventi koszorún és kigyúlnak a belváros ünnepi fényei is.

„A hajlék…”
november 27. 17 óra
Emlékkert – betlehem
Kossuth tér -– „A Szeretet Asztala”


A magyar karácsony egyik legkedvesebb szokása a betlehemezés. Ebben a hagyományban Jézus születésének eseményei elevenednek meg. A Szent Család szálláskeresése, a pásztorok imádása, a három királyok látogatása.
A debreceni betlehem lépésről-lépésre mutatja be a Szent Család történetét. Elsőként a hajlék látható, amely a legbeszédesebb szimbóluma a karácsonyi eseményeknek.

A Nagytemplom előtt megterített „Szeretet Asztalánál” önkéntesek kalácsot osztanak, hangsúlyozva az összetartozás fontosságát. A karácsonyi asztal a néphagyományban fontos szerepet játszott az ünnepkor. A kalácsból, almából az első falatokat szétosztották egymás között, hogy a család mindig összetartson.

Üzenet
„Tartson az összefogásunk ünneptől ünnepig!” – Balogh Barnabás, a Magyar Református Szeretetszolgálat lelkész-igazgatója

december 4. 16 óra
Kossuth tér
„A Szent Család…”


A Városháza elől 15.30 órakor elindul a Szent Család. A családot népes kísérete mellett élő állatok, ez alkalommal szamarak kísérik. A Város Karácsonyfájánál Dr. Mészáros Kálmán a Baptista Egyház elnöke és Somogyi Béla alpolgármester mond köszöntőt és közösen meggyújtják a második gyertyát. A baptista gyülekezet kórusa énekel.
Az Emlékkertben felállított jászolhoz „megérkezik” a Szent Család: József, Mária és a gyermek Jézus.

Üzenet
„Az ég és a föld elmúlik, de az én beszédeim nem múlnak el.” (Lukács 21:33.) – Bereczki Lajos baptista lelkész



december 11. 16 óra
Kossuth tér – Betlehemes Találkozó
„Pásztorok, pásztorok….”


A Városháza elől induló menetet ez alkalommal pásztorok, élő bárányok, valamint az ezen a hét végén zajló Betlehemes Találkozó résztvevői alkotják. A Város Karácsonyfájánál az Evangélikus és Görög Katolikus Egyház képviselői,valamint dr. Papp László alpolgármester mondanak ünnepi beszédet, majd a Csokonai Színház színművészeivel - akik a Mária musical szereplői –közösen meggyújtják a harmadik gyertyát. A Görög Katolikus Egyház kórusa mindenkit vár a közös éneklésre. Az Emlékkertben felállított jászolhoz megérkeznek a tisztelgő pásztorok.

Üzenet
„Várni annyit jelent, hogy fenntartjuk magunkban egy távol lévő Isten helyét, mert hisszük, hogy egyszer eljön dicsőségben is, nemcsak megalázott emberi formában.” – Réz-Nagy Zoltán evangélikus lelkész

december 18. 16 óra
Kossuth tér
„Három Királyok…”


Advent utolsó vasárnapján a Három Királyok is elindulnak a jászolhoz a Városháza elől. A menet érdekessége, hogy egy teve teszi teljessé a kíséretet. A Város Karácsonyfájánál ökomenikus nap vár mindenkit. A felekezetek egyesített kórusa énekel, valamint ünnepi gondolatok hangzanak el Balogh Barnabás református és Felföldi László római katolikus lelkészektől és Pajna Zoltán alpolgármestertől. Az Emlékkertben a Napkeleti bölcsekkel teljessé válik a jászol. Minden készen áll a Szentföldről érkező betlehemi láng fogadására. A lángból több helyszínre jut, a hívek templomaiba, valamint otthonaiba is.

Üzenet
”Fényt hagyni magunk után...” - adventi lehetőség és kihívás. Legalább egy mécsesnyit! Csak tiszta fény legyen. Olyant, mint a csillogó szemű gyerek fénye..., mint a nap..., mint az anyák kisugárzása! „Fényt hagyni, mint a Messiás!”– Fekete András görög katolikus paróchus

január 6. 17 óra
Emlékkert
Vízkereszt


Ezen a napon a nyugati egyházakban három eseményt ünnepelnek: a napkeleti bölcsek vagy a hagyomány szerint háromkirályok (Gáspár, Menyhért és Boldizsár) látogatását a gyermek Jézusnál, Jézus megkeresztelkedését a Jordán folyóban, valamint az általa véghezvitt első csodát a kánai menyegzőn. Jézus megkeresztelkedésének emlékére a katolikus templomokban vizet szentelnek, s ebből a hívek hazavihetnek. E ünnepkörhöz kapcsolódva Vízkereszt napján az Emlékkertben elbúcsúztatjuk a betlehemi jászolt.
Üzenet
„Láttuk csillagát.” Vízkereszt az érdeklődésnek és az áldozatkész hitnek nagyszerű ünnepe. A betlehemi gyermektől mi is meghívást kaptunk. Számunkra is fölragyogott benne üdvösségünk hajnalcsillaga. – Felföldi László római katolikus püspöki helynök

A betlehemi műsor közreműködői: a Debreceni Népi Együttes, a Hajdú Táncegyüttes, valamint a Pipacs Néptáncegyüttes
Forrás:fonixinfo.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése