Népszerű bejegyzések

2011. november 23., szerda

Ünnepi készülődés

Zarándokoknak, útépítőknek, partnereknek

Lelkivezetői gondolatok

Ünnepi készülődés



Hamarosan a bennünket körülvevő világ is lázas "ünnepi" hangulatban lesz, mindenhonnan az ajándékok, mikulás csomagok, karácsonyi dallamok fognak elárasztani bennünket. Évről évre egyre hamarabb kezdődik az üzleti "felfokozott hangulat" keltése, és egyre inkább érezhető, hogy mennyire üres is az egész belülről. Hiába, az imitálás, az utánzás, még ha külsőre tökéletesen másol is le valamit, az esetek túlnyomó többségében nem képes a lényeget, a belső tartalmat átadni. Így van ez a világi ünnepléssel is: ha nincs meg a belső tartalom, akkor az ünnep csak egy színjáték lesz; eljátsszuk önmagunk és mások számára is az ünnepi légkört és hangulatot, de ez csupán egy üres előadás lesz. A lényeg, az igazi ünneplés csak úgy lesz belső, ha megelőzi a lelki készület. Itt véti el a világ leginkább az egészet: a vásárlás, a karácsonyi süti illata, az ünnepi sütés-főzés csak akkor lehet érdemi része az ünnepnek, ha ott van mindenek előtt és mindenek alatt a lelki készülődés.

Ugyanúgy, ahogy egy zarándoklat esetén. Nem tudom bepótolni a gyalog, imával, elmélkedéssel meg nem tett kilométereket, ha autóval előrerohanok? Nem tudom pénzen megvenni a zarándokút alatt végbemenő belső történést, hiába van rá lehetőség technikailag, hogy sokkal gyorsabban megtegyem ugyanazt az utat valami géppel. Nem lesz olyan a zarándoklatom, ha autóval elkirándulok a kegyhelyre, megnézem a templomot, és hazaautókázok. Az ember belsejében akkor születik meg az Ünnep, ha zarándokként készül rá. Ha félreteszi nap mint nap a hétköznapi gondok-bajok zaját, a hétköznapi rohanásokat; ha nem pénzért akarja megvásárolni a rá nem szánt idő helyett az élményt. Akkor, ha várja az ember ennek az eseménynek a megérkeztét.

A karácsonyi készületünk igazi kihívást jelent ebben a világban: hogy ne csábítson el a világ hamis üzenete, hanem a karácsonyi énekek, az ajándékok, a fények, a hangulatkeltés mögé látva az igazi lényegre tudjunk odafigyelni. Hogy az Ünnep valóban egy kiemelt fontosságú, megszentelt, örömteli idő legyen szeretetteinkkel együtt, amikor nem a hétköznapi gondokra panaszkodunk, nem hivatkozunk a sok dolgunkra, meg hogy rohanni kell a megélhetés miatt, hanem félretolunk minden mást az életünkből, és Istenre és szeretteinkre szánjuk az időt. Így tud bensőségessé, tartalmassá, lelkivé válni az ünnepünk: ha megvan előtte a méltó készület. 2 Így lesz sokkal több az otthon sütött sütemény, mint a boltban megvásárolt, hiszen abban benne van az idő, a szeretet is.

Segítsen minket a mi Istenünk, hogy a ránk következő készületi időben lélekben valóban zarándokká tudjunk válni, és felismerjük: az ünnep felé való úton levés nem keverhető össze a megérkezéssel. A kettő együtt tudja fölemelni, megszentelni és lelkileg is ünneplőbe öltöztetni az embert!


Gulybán Gergely, a Mária Út lelkivezetője
Forrás:mariaut.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése