Népszerű bejegyzések

2012. április 14., szombat

Illésné Áncsán Aranka: Csak a szívemet hagytam ott

Leváltották Illésné Áncsán Arankát, Oláh Ibolya egykori nevelőjét a tiszadobi gyermekotthon éléről.

- Tegnap utoljára léptem ki az otthon kapuján. Csak a szívemet hagytam ott - e szavakkal tudatta ismerőseivel a héten a Facebookon Aranka, hogy áprilistól nem ő az intézmény vezetője. Ő "Anyácska", akit a megasztáros Oláh Ibolya révén ismert meg az ország. 2006-ban munkásságának köszönhetően az Év Emberének választották.

Aranka közalkalmazotti jogviszonya megmaradt, ám biztos benne: az új vezetéssel mostantól egy másfajta szellemiség uralkodik majd az intézményben, amelyet ő már nem tud vállalni, ezért távozik.

- Szeretnék olyan dolgot csinálni, amelybe állami gondozott gyerekeket, állami gondozásból kikerült felnőtteket és mélyszegénységben élő gyerekeket bevonhatok - vázolta az elképzeléseit az Új Ásznak Illésné, akinek lakása, vagyona nincs, viszont van négy gyermeke, férje és a nagymama, akivel közösen élnek a tiszadobi szolgálati lakásban.
”Tegnap utoljára léptem ki az otthon kapuján. Csak a szívemet hagytam ott” – ezekkel a szavakkal tudatta ismerőseivel a héten a Facebookon Illésné Áncsán Aranka, a tiszadobi gyermekotthon igazgatója, hogy áprilistól nem ő az intézmény vezetője. Ő „Anyácska”, akit a Megasztárban feltűnt Oláh Ibolya révén ismert meg az ország.
2006-ban az Év Embere volt. A díjat Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke a következő szavakkal adta át neki: "Fiatal nevelőtanárnőként értette meg a modern Magyarország legfájdalmasabb igazságtalanságát, a gyermekek elszegényedését; saját sorsán és munkáján keresztül ismerte fel azt, amit szegénységként, romaproblémaként ismer a közvélemény".

„Egyedül indította el küzdelmét a szülők nélkül maradt gyermekek megmentéséért; eltökéltséggel küzd a gyermekszegénység és a romaellenesség felszámolásáért” – írta Illésné Áncsán Arankáról a 2006-os Év Embere díjátadó után az MTI.
Illésné Áncsán Aranka 26 éve lépte át először a tiszadobi gyermekváros küszöbét. A szabolcsi intézményben előbb nevelőtanár, majd otthonvezető, az utóbbi tíz évben igazgató volt, nem mellesleg négygyermekes családanya, aki folyton tanul: munkaidőben a gyerekektől, szabadidejében a saját gyerekeitől.

„Szerencsém volt, remek srácokat kellett neveljek: Rontó Dezső, Balogh Imi, Drága Józsi, Kéki Laci, Zumi és a többiek… Kézilabdameccsek, hatalmas lábtengóbajnokságok, csavargás az erdőben, harcos tanulószobák, reggeli torna… Óriási diák-önkormányzati csatározások, Fészekújság, cigányklubok, kulturális fesztiválok, a fantasztikus sporttalálkozók, színpadra vitt Popfesztivál, diák-idegenvezetők, gyereknapi őrületek. Harc az iskola megmaradásáért, harc a gyerekottho

nért, az új otthon építése, élhetővé tétele, fák, bokrok, virágok, tó, … a kastély siratása. És sok barát, aki segíteni akart, a holland alapítvány tüneményes tagjai, a nemzetközi táborok fiataljai, a KUL-osok, az ELTÉ-sek, a sok önzetlen adományozó” – emlékezik vissza tiszadobi pályájára az 51 éves „Anyácska”. „És persze négylábú barátaink, a lovak – és az emberek, akiket általuk ismertünk meg: Tim Cope, Lóska János, Pócsik Gábor. Csak jönnek és jönnek a távoli és közeli múltból a sorsok, a gyermekarcok, ölelések, könnyek…” És Oláh Ibolya, a megasztáros, aki sosem felejti megemlíteni, hogy a tiszadobi gyermekotthonból indult, s „Anyácska” pártfogásának köszönhetően érte el sikereit.
Forrás: hir24

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése