Népszerű bejegyzések

2012. március 14., szerda

Közösségi oldalak böjtje


Francia bloggerek felhívást tettek közzé a közösségi oldalak használatának csökkentésére a nagyböjti időszakban.

Igazi nagyböjti erőfeszítés lenne, főleg a fiatalok részéről, ha a felhívásnak megfelelően visszafognák a Facebook és a Twitter használatát. Az internet és a közösségi oldalak használatának csökkentése szép válasz XVI. Benedek kommunikációs világnapra szóló üzenetére is – írja a La Croix. „Napjainkban egyre inkább az internet válik a kérdések és a válaszok színterévé (…) A csend szükséges ahhoz, hogy ki tudjunk igazodni a rengeteg kérdés és válasz között, melyek minket érnek, és ahhoz, hogy felismerjük a valóban fontos kérdéseket, és azokra koncentráljunk.”

Egy Clermont-Ferrand-i tanítónő tette meg az első lépést azzal, hogy felhívást tett közzé a Twitter használatának húsvétig való mellőzéséről. „Nem vagyok a közösségi oldalak ellen, nyitottabbá tették a gondolkodásomat, és hozzásegítenek, hogy sokféle emberrel kerüljek kapcsolatba – mondja Dominique. – De az is jót fog tenni, ha egy kicsit leállok, mert rájöttem, hogy túl sok időt töltök ezeken az oldalakon, nagyjából napi két órát.”

Bernard Maës atya, egy párizsi iskola lelkésze azt tanácsolja a diákoknak, hogy ne csak csökkentsék a használatot a nagyböjtben, hanem vágjanak bele radikálisan, és „tapasztalják meg milyen, ha egyáltalán nem jelentkeznek fel a közösségi oldalakra”. Saját Facebook oldalára egy kis bőrönd képét tette fel, mely az oldaltól való nagyböjti távollétére utal. „A közösségi oldalak használatának szüneteltetése jó üzenet a fiatalok számára” – véli az atya.

A fiatalok ugyanis nem nagyon értik a böjt lényegét. „Ahhoz, hogy találkozzunk az Úrral, mindenképpen tiszta terepre van szükség: meg kell szabadulnunk mindentől, ami felszínes. (…) A nagyböjt remek időszak arra, hogy kikapcsoljuk a folytonos információáradatot, és felfedezzük a belső csendünket…”

A toulouse-i egyházmegye ifjúsági pasztorációs központja egy könyvecskét adott ki a nagyböjtre, melyben szintén szerepel a közösségi oldalak böjtjére való felhívás. „A Facebook használatának teljes felfüggesztése is szerepel a nagyböjtre adott tanácsaink között” – mondja Simon d’Artigue atya, a toulouse-i ifjúsági pasztorációs központ vezetője. Ám bevallja azt is, hogy a könyvecske reklámozásához a Facebook-ot is felhasználta. „Nem tartom rossznak a közösségi oldalakat, de tudni kell mértéket tartani a használatukban.”

Magyar Kurír

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése