Népszerű bejegyzések

2011. június 29., szerda

Plázatemplom épül Bukarestben

Luxuslakosztályok és éttermek is lesznek az ortodox székesegyházban

Épül a Nemzet Üdvözülésének Katedrálisa

Egyházi pláza épül Bukarestben 11 hektáron, 120 méter magasan, és három szinttel a föld alatt. A 2013-ra elkészülő beruházás Európa egyik legnagyobb székesegyháza lesz – körülbelül 300 millió euró értékben.
Ismét nagyszabású építkezés kezdődik Románia fővárosában, ahol a megalomániás Nicolae Ceausescu terveivel vetekedő beruházásba fog a Román Ortodox Egyház (BOR).

Mint a régi szép időkben?

Az ortodoxok felépítik Európa egyik legnagyobb székesegyházát, amely magasabb lesz, mint a kommunista diktátor által megálmodott és a szomszédságában elterülő Nép Háza, a törvényhozás jelenlegi épülete, a Parlamenti Palota. Csakhogy míg az istentelen diktátor úgy építkezett, hogy közben templomrombolásban „jeleskedett” – legalábbis elvcimborái között – a BOR azt tervezi, hogy „a román székesegyházak édesanyját hozza létre” öt hektáron, amelyben lazán elfér ötezer ember. 

A templom-komplexum teljes kiterjedését azonban 11 hektárosra tervezték, így pedig a nagy vallási ünnepeken akár százezer hívő befogadására is képes lesz majd. A székesegyház a legmagasabb pontján eléri a 120 métert (az amerikai Pentagon után a világ második legnagyobb középületeként számon tartott román Parlamenti Palota 86 méter magas – a szerk.), 70 méter szélesre, és 120 méter hosszúra tervezték. Ugyanakkor a székesegyház köré panziókat is építenek majd.

A Nemzet üdvözülésének katedrálisa ötszintes lesz. Ebből hármat a föld alá terveztek 250 férőhelyes parkolóval, üzletekkel, koncert-, mozi- és konferenciatermekkel, luxuslakosztályokkal, galériákkal, könyvtárakkal, és éttermekkel teletűzdelve. Ciprian Campineanul segédpüspök, a BOR zsinati titkára szerint 2013-ra már felépülhet az „egyházi pláza”, amelynek bebútorozása és kifestése még két évig eltarthat. 

Mivel a beruházás költségei elérhetik a 300 millió eurót is, a BOR bankhitelből fedezné a költségeket, amelyet 15 év alatt tervez visszafizetni a hazai és határon túli ortodox hívek adakozásaiból. A „kalapozást” azonban csak négy évvel az építkezés befejezése után kezdenék el. A munkálatok megkezdését támogatta a román kormány és a bukaresti önkormányzat is.

Hargitai Mátyás
Forrás: mindennapi.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése